Крокуємо у світ інформації

2014-02-28

/Files/images/100_0680.JPG

Крокуємо у світ інформації

«Крокуємо у світ інформації» - за такою програмою навчаються інформаційній культурі юні користувачі бібліотек для дітей Кіровоградської МЦБС.

Програма, створена 3 роки потому, стала підґрунтям для організації в 5 дитячих бібліотеках міста Шкіл інформаційного комфорту. Бібліотеки працюють у партнерстві зі школами, дошкільними навчальними закладами, дитячо-юнацькими клубами мікрорайонів.

Робота в Школах розрахована здебільшого на дітей молодшого та середнього шкільного віку. Інтерес викликають експериментальні заняття для вихованців дитячих садків та батьків. Процес формування інформаційної грамотності спрямований не лише на те, щоб навчити користуватися Інтернет-ресурсами, а й орієнтувати користувачів на кращі сайти, всебічно показати можливості Інтернету для дозвілля, навчання та спілкування. І звичайно, не забувати про книгу, а максимально поєднувати ці два інформаційні джерела.

Заняття в Школах проходять здебільшого в ігровій формі: урок-пригода «Таємниця каталожної карточки», електронна ігротека «Граємо та розвиваємось», гра-тренінг «Безпека в Інтернеті». В ході ігрового практикуму «За інформацією в електронний світ» діти познайомилися з провідними книгосховищами та музеями світу. В кінці учбового року школярі збираються на Інформаційний батл, де демонструють набуті знання. Такі заходи заохочують до читання, спонукають до удосконалення навиків пошуку інформації, використовуючи як Інтернет, так і книгу.

Довели свою ефективність індивідуальні заняття «З комп’ютером на «ти».

Біблотекарі, намагаючись створити світ оточуючий дітей цікавим та комфортним, весь час дбають про удосконалення середовища в якому вони перебувають, підвищення якості обслуговування та розширення бібліотечних послуг на безкоштовній основі, що сьогодні є дуже важливим.

У 2013 році Центральна бібліотека для дітей та бібліотека – філія №19 стали переможцями V раунду конкурсу по організації нових бібліотечних послуг програми Бібліоміст, завдяки чому отримали нові комп’ютери з встановленим ліцензованим програмним забезпеченням та інше обладнання (багатофункціональні пристрої, пристрої безперервного живлення, веб-камери, навушники з мікрофоном.)

Діапазон інформаційних потреб користувачів, які звертаються до наших бібліотек, безмежний. Тому і тематика занять у Школах інформаційного комфорту постійно удосконалюється та розширюється.

Кiлькiсть переглядiв: 167

Коментарi